OPI, jag tror vår relation är över nu

OPI har skickat sina jurister på mig och de har begärt att jag omedelbart ska plocka bort de bilder jag har publicerat på kommande Burlesque Collection. Jag uppfattade källan till bilderna som en av OPIs distributörer och att informationen var officiell, men så var inte fallet.

Jag tycker att det är ytterst tråkigt att man väljer att ta till stora släggan, men böjer mig för kravet. OPIs jurister var väldigt tydliga med att man inte tvekar att driva ärendet vidare om jag inte gör som de säger, och jag inser att jag är en mycket liten människa i sammanhanget.

OPI har fått mycket bra publicitet hos LipGloss Bitch genom åren – jag är också fullkomligt övertygad om att jag och mina sminkbloggande kollegor har hjälpt till att skapa en bredare marknad för märket här i Sverige. Att OPI går till angrepp mot privata bloggare och nagellacksälskare när de inte har gjort annat än att sprida sin glädje över en till synes underbar kollektion är för mig ofattbart.

Jag är besviken, jag känner mig illa till mods över den hotfulla tonen och jag är uppriktigt ledsen över att OPI har valt den här vägen.

Uppdaterat:

Venus’ Vanity reagerar också på tilltaget, liksom Fröken Rosa, Beleza och Badbomben.

Tack för alla kommentarer, skönt att se att så många reagerar på OPIs överdrivna tilltag och att det inte bara är jag som förvånas över deras metoder. Läs också hos Sessan, SaintBella och Scaber Nestor.

In English:

I received an email from OPIs lawyers to remove the pictures from the post I wrote about upcoming Burlesque Collection. I’m ok with beeing asked to do that, since the pictures wasn’t official, but to let a lawyer contact me with threats about legal actions? There will be no more love from me OPI.

76 Kommentarer
 1. Josefine
  Josefine says:

  Så dåligt av dom! Det är ju på din blogg jag får inspiration & hittar nya favoriter. Det är ju bara bra marknadsföring för dom när du skriver om deras nya kollektioner osv. Där gjorde dom bort sig!

  Svara
 2. Nea
  Nea says:

  Troligen ett standardbrev de skickar ut så du skall nog inte ta åt dig personligen.

  Men jag tycker också verkar väldigt dålig stil att slå ner på konsumenter och NP fantaster. Det är ju i stort sett de som betalar advokatarvodet.

  Svara
 3. Sminkan
  Sminkan says:

  Fy fan, vad dåligt. Men de förlorar bara på det själva. Om bloggar inte visar deras nya kollektioner kommer i alla fall inte jag köpa några lack. Det är ju genom att se bilderna och notd:erna man faller för lacken. De fattar inte hur puckade de är.

  Svara
 4. Lina
  Lina says:

  Gud vad obehagligt! Jag blir arg på OPI som beter sig på detta sätt, jag tycker att de ska värna om bloggarna istället och det är ju trots allt gratis reklam för dem, hur kan det vara dåligt?
  Uch och fy vad tråkigt, får mig helt att tappa lusten att köpa OPI måste jag säga och jag undrar om det kanske är dags för en bojkott?

  Svara
 5. Lillan
  Lillan says:

  Om jag var du skulle jag (om det faktiskt är möjligt) ta bort alla bilder, inlägg osv om därifrån som du har på din blogg och aldrig mera kommentera dem, varken positivt eller negativ. Helt enkelt behandla dem som om de inte existerade.

  Svara
 6. Honi
  Honi says:

  Men fy, dom får ju massor med bra marknadsföring av bloggare som gillar deras produkter och att hota med stämningar är något av det dummaste jag hört. Om inte ordet sprids om deras nya produkter, kollektioner osv så hade dom nog inte varit ett så stort företag som dom är idag. Dåligt.

  Svara
 7. LipGloss Bitch
  LipGloss Bitch says:

  josefine: jag förstår inte alls hur de tänker

  veronica: de biter ju sig själva i svansen här, ska bli intressant att se hur det utvecklar sig.

  nea: ja, brevet har skickats ut till många, men det gör det inte mindre obehagligt.

  tina: ja, det hade räckt med att informera mig om att det inte var ok att publicera bilderna ännu eftersom det inte är officiellt material.

  sminkan: jag tror de kommer få jobba hårt på förtroendet framöver

  lillan: jag har inte fattat något beslut om hur jag ska göra med tidigare inlägg än, men jag lär ju inte köpa på mig några fler opi-lack så de lär inte ordas mycket om här på bloggen framöver.

  Svara
 8. Veronica
  Veronica says:

  Fy, vad tråkigt! Skrämseltaktik är aldrig en bra idé, tycker inte jag. Jag kommer att tänka 2 gånger innan jag köper en produkt från dem igen =( När de dessutom får massor av fina omdömen från oss sminkbloggare i övrigt kan de ju i alla fall vara trevliga i tonen tillbaks.

  Svara
 9. Carina
  Carina says:

  Det alla PR-företag, distributörer och tillverkare bör göra är att sätta ett datum på när man tidigast får lov att lägga upp bilder och info på sin blogg. Då blir det ju inget missförstånd. Får ni se bilder som inte alls får läggas ut på bloggen, så bör de ju tala om detta, och inte hota med jurister.

  Jag för min del hade aldrig ens testat OPIs nagellack ifall jag inte hade läst om lacket på olika bloggar. Köpte mitt första lack ifrån dem nu i Maj.

  Svara
 10. LipGloss Bitch
  LipGloss Bitch says:

  lina: jag uppmanar inte till bojkott, men jag uppskattar om de som känner som jag visar sitt missnöje med det här när de kan. “En” bloggare är liten i sammanhanget, men det är viktigt att uppmärksamma.

  veronica: jag kan verkligen inte förstå att man väljer att kämpa med näbbar och klor för att “ta tillbaka” info som redan finns därute, de gör sig själva en stor otjänst nu.

  glamqueen: nej, det vill man ju inte

  carina: pr-bolagen ska inte styra oberoende bloggare, det har ingen någon nytta av i längden.

  Svara
 11. Sublim
  Sublim says:

  Fy fan, vad idiotiskt, rent ut sagt! Förstår att det känns obehagligt, men jag tycker som Lillan att du ska radera varenda ord om OPI från din blogg! Kram på dig!

  Svara
 12. Emma
  Emma says:

  Men vad klantigt av dem. Att bita sig själv i svansen så. Hoppas det kommer att märkas i försäljningssiffrorna i Sverige. Men de kanske är för stora för att bry sig om det. Trist hur som helst!

  Svara
 13. LipGloss Bitch
  LipGloss Bitch says:

  sublim: Jag funderar på det, men vill “lugna ner mig” lite först känner jag så att jag inte fattar något ogenomtänkt beslut. Jag jobbar så mycket på de där jäkla inläggen.

  emma: urtrist, och väldigt märkligt.

  nailtastic: visst är det! jag kommer ju liksom inte vilja nämna dem annat än i negativa ordalag i fortsättningen.

  Svara
 14. Sofia (heartcore)
  Sofia (heartcore) says:

  Fy vad uselt! Hoppas verkligen att det slår tillbaks på företaget i slutändan när de beter sig så här. Allt de får är ju dålig publicitet när man ger sig på privatpersoner på det här viset.

  Svara
 15. Andie
  Andie says:

  Wow, OPI visar gång på gång att de uppenbarligen inte alls har något emot att bita de händer som föder dem. Jag är mållös.

  Svara
 16. Marie
  Marie says:

  Oerhört obehagligt att låta sina jurister skicka hotfulla krav till en privatperson som publicerat bilder i god tro. Nej, nu har OPI lekt allsmäktiga kapitalister en gång för mycket jag jag bojkottar dem härmed.

  Svara
 17. KatarinaB
  KatarinaB says:

  Det var helt klart sista gången som jag köpte ett nagellack från OPI!

  Föreslår att du lägger ut brevet/mailet med deras hotelser som du fick från dem på bloggen så att alla kan se hur du har blivit behandlad!

  Svara
 18. LipGloss Bitch
  LipGloss Bitch says:

  bella: nej, köpsugen är man ju inte direkt.

  sofia: jag har verkligen svårt att se vad de skulle kunna vinna på en sån här grej

  andie: visst blir man förvånad!

  marie: ja, det var ett allt annat än behagligt mail att få

  anna: ja, jag fattar det då inte

  katarina: det finns tyvärr regler kring publicering av den här typen av mail också, så jag vågar mig bara på att återberätta kontentan.

  Svara
 19. Basteth
  Basteth says:

  Tja, det var ju droppen för mig. Jag var redan innan tveksam till OPI och hur de hanterar hela Transdesign-affären, men tänkte att Burlesque-kollektionen verkade ju himla fin ändå.. Nu är det inget snack. Så fina lack var det faktiskt inte, ens i den kollektionen jag verkligen gick i gång på. Inget uppväger hur de behandlar folk. Jag har köpt mitt sista Opi-lack. Punkt.

  Svara
 20. SaintBella
  SaintBella says:

  Amen fan också, jag som verkligen vill gilla OPI. Så himla dåligt av dem. Att vilja att du tar bort materialet är väl en sak i sig, att de inte fattar att de får skitbra publicitet, men att komma med jurister och hota och grejer….näej. Räckte det inte att en representant från företaget vänligt men bestämt bad?
  Jag kommer inte bojkotta, men jag kommer nog akta mig för att använda bilder som jag inte fått direkt från dem.
  Jag förstår det som att du inte fått materialet från dem, utan letat upp det själv?

  Svara
 21. SaintBella
  SaintBella says:

  Bara så jag förstått det rätt, är det för att du publicerat material som ännu inte är officiellt som de är på dig? Men Pssion och Temptalia då? Det är bara några av de som också skrivit om kollektionen.
  Hade det varit OK om bilderna funnits att hitta på OPIs hemsida? Eller om kollektionen redan släppts?

  Svara
 22. LipGloss Bitch
  LipGloss Bitch says:

  basteth: De beter sig som att de har monopol på marknaden, men det finns ju alternativt – definitivt billigare och då och då t o m bättre så de borde ta och lugna ner sig några hekton.

  saintbella: Ska försöka förtydliga, ja, anledningen till att de kontaktat mig är att jag har återpublicerat bilder som jag har trott kommer från en av deras distributörer – men bilderna är alltså inte officiella ännu. Detta är de i sin fulla rätt att påpeka, och det hade räckt med att de klargjorde detta för mig för att jag skulle plocka bort bilderna.
  Men nu låter de sina jurister ta kontakten och de tar i så det spricker, hotar med rättsliga åtgärder osv. Mailet är ett utskick som har gjorts till ett flertal bloggare som publicerat dessa bilder, så det är inte bara jag.

  Svara
 23. leonie
  leonie says:

  Vad obehagligt att få ett sådant hotfullt mail. Som många här har sagt så missgynnar sådant beteende mest dem själva. Jag tror ingen som har läst ditt inlägg har någon lust att köpa OPI-lack i framtiden.

  Svara
 24. SaintBella
  SaintBella says:

  Tack för klargörandet. Då kan jag anta att det är okej att låna material som är publicerat på deras hemsida. Visst bör man fråga först, men jag är inte Guds bästa barn. Lånar jag från en blogg eller mindre företag frågar jag, men när det är ett världsstort företag som OPI så är det en annan sak, tycker jag.
  Jag har också reagerat på detta i min blogg, btw.

  Svara
 25. Emma F
  Emma F says:

  Det blev spiken i kistan för mig, först alla säljarna som jag till viss del endå kan förstå men jag kommer inte köpa fler lack från opi även om jag gillar de jag har. Det är främst bloggarna som gör att jag blir sugen på att köpa lacken så tack och hej från mig opi!

  Svara
 26. Lisa
  Lisa says:

  Redan innan Transdesign-härvan har Opi omnämnts i negativa ordalag på flertalet nagelbloggar, så jag är inte förvånad.
  Nästa grej de kommer hugga efter är väl alla som beskriver Depend-lacket som Shrek-grönt.

  Svara
 27. Linda
  Linda says:

  Men JISSES jag säger bara det. PINSAMT att något som detta kan blåsas upp så och gå till på detta vis. Att gå på så hårt till att börja med, vad har de för problem. Varför kunde inte OPI själva kontaktat dig och sagt att det blivit ett missförstånd. Hur svårt kan det vara. Trams rent ut sagt. Man skäms nästan att man äger lack från dem nu…

  Svara
 28. Ninni
  Ninni says:

  Hejdå OPI; jag gillade era lack, men jag gillar inte er inställning så jag tänker inte köpa fler lack från er för det finns andra nagellacksfabrikörer än er som är bra. Jag gillar Lipglossbitch betydligt bättre än jag gillar er så jag har valt sida.

  Svara
 29. peachgirl
  peachgirl says:

  Verkar sjukt oprofessionellt att skicka såna mail till privatbloggar tycker jag…verkligen obehagligt och jag förstår att du känner dig illa till mods. På ett sätt kan jag känna att “skitsamma”; dom kan gott ha att folk INTE bloggar om dom, å andra sidan är det så (iaf för mig) att utan bloggar hade jag knappt haft nån aning om nånting, annat än vad som möjligen framgår av aftonbladets skönhetssidor…typ. Verkligen skumt att de vill hugga av handen som göder dem så att säga.

  Svara
 30. Sophie
  Sophie says:

  Vilka idioter, du har ju inte gjort annat än att ge dem en massa positiv reklam där du tipsar om dem och så gör de så. Snälla någon måtta måste det vara! Jag vill inte handla av ett sådant här företag, jag tycker att man måste respektera att internetvärlden är som den är och när det inte är i ett sammanhang som kan skada företaget så borde inte det tas upp ens. Okej om det var i ett väldigt negativt samband men det här är bara löjligt. Kommer inte köpa OPIs dyra lack mer!

  Svara
 31. Andrea
  Andrea says:

  Kan inte annat än att stötta dig! Detta är så överdrivet.
  Fan OPI, jag blir så trött. Ni gör många fina lack men… skärp er.

  Jag hoppas verkligen detta sprids och blir såpass stort att företaget verkligen känner av det. De borde slappna av lite.
  De bör också se till att kunder, speciellt bloggare som är storkunder,
  bemöts på ett bra sätt och inse att ni ger (/gett) dem fin publicitet.

  Blir arg på att de drar sig ur från alla e-tailers, hur ska vi som inte får in alla kollektioner till landet kunna handla deras lack?!

  Svara
 32. Sarah
  Sarah says:

  Ja jösses… Detta är helt crazy. Jag trodde inte mina ögon när jag först läste om detta. Så oprofessionellt, vilket jag verkligen inte förväntade mig av OPI.

  Svara
 33. Gabbe
  Gabbe says:

  Fy vad dåligt! Kommer inte köpa deras lack efter det här. Kanske borde starta en Facebook-grupp, anti-OPI? Eller protestera på deras nya Facebooksida?

  Svara
 34. Emilie
  Emilie says:

  Alltså det är ju bara helt absurt… Vilken tur att jag tycker att OPI:s priser ändå är rena rama rånet, aldrig att jag ger 150 spänn för en flaska… Tråkigt att de gått på dig så hårt, jag förstår inte riktigt vad de får ut av saken mer än en upprörd skara bloggare som kommer hålla sig undan deras produkter o_O

  Svara
 35. Carina
  Carina says:

  Svar till LipGloss Bitch:
  Menade inte att PR-bolagen ska styra bloggare, för det ska de inte, men de skickar ju också bilder på produkter till en del bloggare har jag hört, och låter en del av er få gå på produktlanseringar, sedan hoppas så klart företagen att ni skriver om nyheterna.

  En bloggare ska bara skriva om det dom själva vill och ska absolut inte vara styrd av någon. Däremot tycker i alla fall jag att det är kul att ni riktiga sminkbloggare samlar en massa nyheter om t.ex. nytt smink m.m. på era bloggar.

  Svara
 36. Sofia (nibblah)
  Sofia (nibblah) says:

  Gosh, OPI verkar tänka helt snett här. JAG är då inte sugen på ett enda lack till från dem. Tror de får lugna ned sig lite om de vill ha några kunder kvar…

  Svara
 37. Madde
  Madde says:

  Blir helt chockad över det jag läser :(
  Fattar inte OPI att ni bloggare hjälper dem eller? Men som sagt de har ju gjort så att ni istället stjälper dem ( stavingen är nog fel), för min del så kommer jag personligen inte rekommendera deras lack, eller köpa något för egen del heller.

  Svara
 38. Emma P
  Emma P says:

  Herregud, de är ju inte kloka!!! Alltså vad tusan vill de? Det är ju alldeles fenomenal reklam för dem, snacka om att de skjuter sig själva i foten. Jag förstår helt dina känslor. Jag har inte känt något särskilt för OPI och deras lack under de senaste åren, men sånt här gör definitivt att jag känner mig obenägen att någonsin handla lack från dem igen… Vilka jävla puckon!

  Svara
 39. Sara
  Sara says:

  Håller absolut med både tidigare kommenterare och dig, det här var definitivt ett lågvattenmärke. Har inte provat OPI nån gång tidigare och i och med detta kommer jag aldrig göra det.

  Svara
 40. beautymuffin
  beautymuffin says:

  Nä, fyfan OPI! Om dom ska hålla på såhär kommer dom att tappa köpare så att det sjunger om det. Dom beter sig som ett gäng treåringar med ett par jurister i backfickan som inte tycker om att någon annan vill leka med deras leksaker… :/

  Svara
 41. Lillan
  Lillan says:

  När man googlar verkar det som att företaget fått nog och särskilt många bloggare i USA verkar ha drabbats. Det är väl så att företaget förlorar mer på kopieringar av andra företag när bloggare öser ut bilder på kollektioner i sin linda, än att några få som läser en svensk blogg bojkottar företaget..

  För övrigt fattar jag inte riktigt. Är det inte lag på att man ska fråga företaget om lov före bildpublicering som gäller, även om man får pressinfo i mejlen? Isåfall är detta ju inte bara OPIs fel..

  Svara
 42. LipGloss Bitch
  LipGloss Bitch says:

  “Lillan”: Ja, jag skulle tro att alla bloggare som de sett bilderna hos har fått precis samma mail. Jag emotsätter mig inte att de begär att de plockas bort, som jag skrev så hade jag uppenbarligen missförstått bilderna och källan som godkända och officiella. Det jag ifrågasätter är metoderna man använder sig av.

  Svara
 43. Milla
  Milla says:

  Vilka inkompetenta människor som inte inser marknadsföringsvärdet. Och som inte inser vilket damage de skapar på grund av detta.
  Kommer aldrig köpa OPI. En ren principsak.

  Svara
 44. Malin
  Malin says:

  Aldrig mer ett OPI-lack för min del! Det finns andra märken. Märkligt att de inte förstår värdet av den marknadsföring de får genom att det bloggas om deras produkter.

  Svara
 45. Wolfie
  Wolfie says:

  Jag tycker generellt att OPI gör bra nagellack, men att dom är oerhört överprisade här i Sverige och därför nått jag bara unnar mig vid enstaka tillfällen. Men när dom först började tvinga webbutiker att sluta sälja deras lacket billigt och nu verkar gå efter varenda bloggare worldwide som visat bilder på Burlesque kollektionen, jag då har dom gått en bra bit för långt IMHO. Bara hoten om rättsliga åtgärder till folk med privata bloggar..jag vet hur kall man blir inombords när fol ellersom här, företag hotar en på det viset. Men visst är det nästan nått skumt med det hela? Först webbutikerna och sen bloiggarna….. Att sen ett multinationellt företag inte fattar hur mycket kunder de kommer att förlora på denna badwill, gör att man undrar flera gånger om.
  Kraaaaaam:-)

  Svara
 46. Ekologisk hudvård
  Ekologisk hudvård says:

  Som de flesta andra här förstår jag uppriktigt sagt inte hur OPI tänker i det här fallet, det verkar vara rena hjärnblödningen. Jag menar, det finns ju massor av företag som betalar dyrt för att annonsera på välbesökta, relevanta bloggar och som skulle ge sin högra hand för ett bra omdöme från Sveriges äldsta och bästa skönhetsblogg. Huvuden borde rulla på OPI.s marknadsavdelningen, de har uppenbarligen inte förstått att nätet numera inte bara är en fluga. Berättade det här för min pojkvän som jobbar med just nätmarknadsföring och han höll på att skratta ihjälp sig åt OPI:s idioti. Allt stöd åt LGB.

  Svara
 47. LipGloss Bitch
  LipGloss Bitch says:

  Kicki: Nej, jag har inte hört något från dem, min enda kontakt med OPI nu har gått via deras amerikanska jurister.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] och fina bilder från eventet. Burlesque är kollektionen som främst fått uppmärksamhet för att OPI drog fram stora släggan mot bloggare världen över (även mig) då bilder och info läckt ut i förtid. Den upplevelsen glömmer man […]

 2. […] men drygheten och kvaliten har gjort att jag tyckt det varit värt varenda krona. Men efter att OPI hotat att stämma mig och andra sminkbloggare runt om i världen, så känner man ju inte direkt för att lägga sina […]

 3. […] men inte minst tycker jag att LipGloss Bitch har skrivit om det hela mycket bättre både en och två gånger. Postad i: Personligt, […]

 4. […] uppmanade av OPIs amerikanska jurister att plocka bort inlägg om den kommande vinterkollektionen. 29 maj skrev jag ett inlägg om detta där jag berättade om OPIs tilltag, hur korkat jag tycker att det var rent PR-mässigt […]

 5. […] kan tilläggas att jag köpte lacket innan jag hörde talas om hur illa OPI beter sig mot bloggare. Fast jag var så sugen på det här lacket så jag nog hade köpt det ändå. Framöver kanske jag […]

 6. […] Inte från OPI eftersom jag totalt tappade suget för att handla från dem när jag läste om mailet de skickat till LipGlossBitch… Filed Under: NOTD, naglar Comments: Be the First to […]

 7. […] Men nu har de verkligen gjort bort sig. Pinsamt är bara förnamnet, men att med stora släggan stöta sig med bloggvärlden är ju bara rent ut sagt klantigt. Jag har aldrig gillat OPI, så en bojkott av dem kommer inte göra vare sig mig eller Nailmail ledsen. […]

 8. […] This post was mentioned on Twitter by Emma Marie Andersson, Helena Forsman. Helena Forsman said: There will be no more love from me @OPI_PRODUCTS. http://www.lipglossbitch.se/2010/05/opi-jag-tror-var-relation-ar-over-nu/ […]

 9. […] H&M U Must Have This Glitterprickar: OPI Absolutely Alice Men läste strax efter manikyren att OPI hotat Lipglossbitch med rättsliga åtgärder efter att hon publicerat bilder på någon ny kollektion och ångrar […]

 10. […] i foten maj 29, 2010 Jag tycker att det är viktigt att så många som möjligt läser det här inlägget hos LipGloss Bitch, om de maffialiknande metoder som OPI ägnar sig åt nu för tiden. Själv har jag helt tappat […]

 11. […] Bilder bortplockade på begäran av OPI, läs mer om detta här […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.