Om bloggandet – hur gör man, hur får man läsare?

Temptalia skrev ett inlägg om hur hon arbetar med sin blogg, ett liknande har legat och grott i mitt bakhuvud ganska länge. Ett par gånger i veckan får jag mail från tjejer som vill starta en sminkblogg och undrar hur man gör, från bloggare som vill ha tips kring hur man får fler läsare eller produkter att testa. Hur man håller motivationen uppe och hur man hanterar tråkiga kommentarer osv.

I Temptalias inlägg hittade jag flera bra tips, men vår utgångspunkt är inte densamma då hennes blogg gått från att vara en hobby till en professionell verksamhet. Så nu tar jag tillfället i akt och plitar ner det där planerade inlägget och hoppas att jag kan bidra med goda råd.

Varför blogga om smink?

Det är både kul och givande att blogga om smink, LipGloss Bitch var den allra första svenska skönhetsbloggen och det fanns inte många internationella när jag drog igång 2005. Det tog några år men nu räknas inte längre sminkbloggar som en underkategori till modebloggen utan står ofta som en egen genre på div topplistor och bloggcommunitys. Mitt främsta tips när det gäller bloggande generellt är att nischa sig. Att ha ett tydligt spår ger per automatik en skara trogna läsare som är intresserade av samma ämne, det hjälper också till att hålla motivationen uppe och gör det lättare att välja vad man ska skriva om.

LipGloss Bitch har visserligen ett produktfokus men jag bloggar väldigt brett och det kan göra det svårt att sålla och fokusera ibland. Kanske är du mest intresserad av nagellack egentligen, eller är du kreativ och vill fokusera på att visa upp dina makeuper, du kanske främst vill skriva recensioner eller har du en grym näsa för parfymer? Att beautyblogga är snävt jämfört med att livsstils- eller shoppingblogga, men som du ser så går det att nischa sig ännu mer.

Hur får jag läsare?

Berätta för vänner och bekanta, på forum du hänger på, Facebook och Twitter. Anmäl dig på communitys som Bloglovin och siter som listar bloggar efter kategori, använd dig av pingtjänster.

Glöm inte bort att kommentera hos de bloggar du följer. Då ser vi dig och kan klicka oss vidare. Tänk bara på att dina kommentarer uppskattas mer om du säger något som faktiskt rör inlägget och inte raggar läsare med “kom in och kika i min blogg”. En del ser till och med den typen av kommentarer som spam. Det är att överreagera, men ditt mål är ju att skapa en relation och få andra bloggare (och deras läsare) intresserade av dig – då är det bara onödigt att göra folk sura. Kommentera ofta och bidra till diskussionen, tipsa om dina egna inlägg när det är relevant.

Hur får jag produkter?

Det här är den absolut vanligaste frågan på temat bloggande jag får och mitt standardsvar är: starta ingen blogg om det är pressutskicken du är ute efter, det är helt enkelt inte värt det.

En blogg kräver mycket jobb och du kommer inte att gå från noll till att få produkter från MAC. Visst görs det en del massutskick av duschkräm osv, men för det mesta fokuserar man på etablerade bloggar. Att vara väletablerad i bloggosfären behöver inte betyda att man har tiotusentals unika besökare varje vecka (särskilt inte om bloggen är nischad), men man har varit med ett tag, har en blogg som uppdateras regelbundet och har hunnit få en och annan länk till sin site.

Men det går utmärkt att blogga ändå! Som sminkbloggare har du ju redan ett intresse och då säkert också en befintlig samling därhemma. Blogga om dina favoriter. Du köper säkert också på dig en och annan sminknyhet när de släpps och man kan alltid be om ett litet prov på någon aktuell hudkräm eller doft när du är ute och shoppar.

Hur hittar man tiden, inspiration och motivation?

Du avgör själv hur mycket tid du vill lägga på din blogg. Är det en rolig hobby så skriver du när andan faller på. Vill du skapa dig ett namn, en karriär eller “bara” en väletablerad blogg med gott rykte så måste du planera. För tid tar det! Ju mer organiserad du är desto mindre tid spiller du i onödan och kan fokusera på att producera inlägg.

Mitt syfte med LipGloss Bitch idag är att fortsätta vara en av sveriges mest lästa privata skönhetsbloggar, jag vill hålla bloggen aktuell, intressant och ständigt uppdaterad. Det är utifrån denna målsättning jag kan ge mina tips.

Tid – Planera! Ta dig en funderare på hur många timmar du kan ägna bloggen den kommande veckan. Bestäm hur många inlägg du vill publicera och om det är någon specifik nyhet eller kollektion du vill hinna med – skriv listor. Använd dig av möjligheten att tidsinställa dina inlägg och “mata bloggen” när du har mer tid att lägga på den. Publicera sen inläggen när du har mycket på jobbet, är bortsrest eller måste plugga istället.

Inspiration – Bloggtorka går vi alla igenom då och då. Jag tycker det är lättast att ta sig ur dem genom att läsa andras bloggar eller aktivt leta nyheter på nätet från märken jag gillar lite extra. Gå igenom de senaste månaderna i bloggen och se om du har något kul inlägg som du kan spinna vidare på.

Ett konkret tips är att alltid ha ett anteckningsblock i väskan och lista kommande inlägg i den. Min lista fylls på med flera rader varje dag, dels får jag massor av mail om kommande nyheter (jag skriver ner allt även om det inte intresserar mig för tillfället), sen kanske jag springer på nån produkt som jag vill veta mer om när jag köper bomullsrondeller på Kicks eller liknande. Denna lista betar jag sen av, stryker när jag har publicerat eller bestämt mig för att inte skriva om. Att kunna bläddra bland sidorna är ovärderligt när jag har svårt att komma till skott och producera inlägg.

Motivation – Även här tar jag till mina listor, det är motiverande i sig att få bocka av. Fokusera på målet du ställde upp när du planerade veckan. Känns det trögt så kan det hjälpa att gå igenom gamla kommentarer i bloggen, gläds åt feedbacken från dina läsare och ta fasta på önskemål som dyker upp.

Hur hanterar man kritik och troll?

Konstruktiv kritik ska du suga åt dig som en svamp, man växer, utvecklas och lär sig. Elaka kommentarer lär man sig att hantera med tiden, men visst är det fortfarande tråkigt och nog svider det emellanåt även om man har många bloggår på nacken. Försök ruska av dig, ta en paus från datorn och fokusera på något helt annat.

Genom åren har jag lärt mig att man inte behöver svara på allt, börja förklara eller försvara sig – men man får också lov att bli ledsen och visa det. Man får lov att bli förbannad och lyfta upp kommentaren till väl synlig plats på bloggen och svara med ett utömmande inlägg, eller spy galla på Twitter istället och söka stöd hos sina bloggkollegor.

Bloggkollegor förresten, ser man bloggandet som en tävling och kollegorna som konkurrens så blir det här en jäkligt trist resa. Var generös med länkar och kredd, det har du snart tillbaka! Den stora fördelen med att blogga nischat är alla fina bloggkollegor som är precis lika nördiga som du själv <3

39 Kommentarer
 1. Honi
  Honi says:

  Vilket bra inlägg, tror också att dom som börjar blogga för att få pressutskick blir besvikna. Att planera sin tid borde jag ta till mig, för det är svårt ibland!

  Svara
 2. Ninni
  Ninni says:

  Bra skrivet! Jag älskar att skönhetsblogga och jag har faktiskt aldrig fått en enda elak kommentar under det dryga år jag bloggat, alla är så himla goa och jag älskar att man får som en slags relation till de andra skönhetsbloggarna. Det känns som om vi stöttar varandra och inspireras av varandra, det är verkligen toppen! Vilket härligt gäng!

  Svara
 3. Tina (Beleza)
  Tina (Beleza) says:

  Men för sjuttsingen vad bra av dig att skriva det här inlägget nu vet jag var jag ska hänvisa alla frågor om ämnet. För själv har jag flera gånger velat skriva ett liknande inlägg men aldrig orkat. :)

  Svara
 4. Glitter Sisters
  Glitter Sisters says:

  Håller med föregående talare om att det här är ett kanoninlägg! Ska ta till mig tipset om anteckningsboken för jag tycker ofta att när jag väl sätter mig ner för att skriva så kommer jag inte på vad jag ska skriva om. /N

  Svara
 5. LipGloss Bitch
  LipGloss Bitch says:

  Tina: Ja, det här har ju legat och grott ett tag. Kan tänka mig att du också får frågor av liknande slag, man vill ju svara men hinner inte så utförligt alla gånger.

  Glittersisters: anteckninsgbok är himla smart!

  Svara
 6. HippiSara
  HippiSara says:

  otroligt bra inlägg! Att blogga för att få pressutskick känns inte som det ger särskilt mycket, jag bloggar t.ex för att få inspiration och den drivkraften att utforska och utrycka kreativitet! :)

  Svara
 7. ochjagba
  ochjagba says:

  Tack för ett intressant och lärorikt inlägg! Ibland undrar jag hur ni proffs bloggar och tänker kring ert bloggande, så det är kul med lite insyn bakom kulisserna :-)

  Svara
 8. Sublim
  Sublim says:

  Bra skrivet och sammanfattat! Bra att du tydligt trycker på att man måste ha TID, en del tror att man bara lägger nån minut här och där och per automatik får 20 pressutskick i veckan, men riktigt så enkelt är det ju inte… :P

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Det där kan ju låta gnälligt ibland, men jag tror inte det går fram riktigt hur mycket tid det faktiskt tar så det känns viktigt att trycka på. Med hårt jobb och trevlig framtoning kommer utskicken förr eller senare, men man får ha tålamod :)

 9. ilva
  ilva says:

  Jag tänkte faktiskt på dig och ditt bloggande just precis idag så jag måste ju kommentera här. Jag håller med på alla punkter men skulle vilja tillägga att det inte skadar att våga visa vem man är, att ha ha en personlig touch på sin blogg. Jag började lösa din blogg när jag började blogga 2005 och läser sedan dess LGB mer eller mindre regelbundet och trots att jag sällan kommenterar och vi aldrig träffats så har du blivit en slags vän/bekant för mig och detta mycket för att du är dig själv och inte bara rabblar namn på produkter mm. Och bättre än så kan en blog/bloggare inte vara tycker jag!

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Tack snälla, det är den finaste komplimangen man kan få!
   Och jag håller med dig, man vinner på att våga vara personlig.

 10. Veronica, Beauty Place
  Veronica, Beauty Place says:

  Väldigt bra och inspirerande inlägg. Känner igen mig i så mycket du skriver och tänkte senast idag på hur lång tid det kan ta att skriva/göra ett inlägg som någon kanske klickar bort på 10 sekunder. Då gäller det att komma ihåg alla fina kommentarer och vem man faktiskt bloggar för.

  Vill också passa på att säga att jag ofta klickar mig in på din blogg för att bli inspirerad när jag är omotiverad. Många gånger önskar jag att jag hade varit lika duktig som du på att uppdatera regelbundet :)

  Svara
 11. Lenore
  Lenore says:

  Jättebra och sunt inlägg! Jag älskar att skönhetsblogga, men har slarvat med bloggen pga att jag har tappat bort laddaren till kameran. Och sanningen är att en skönhetsblogg utan bilder blir ganska tråkig… mobilen tar jag bilder med och mms:ar till en privat blogg, där jag inte berör sminkämnet alls. (För att få fler skönhetsinriktade läsare delade jag upp de två bloggarna för ett tag sen, men resultat!)

  Jag vill kunna snabbuppdatera på privata bloggen med mobilen om vad jag gör för tillfället, men ändå kunna uppdatera på sminkbloggen på regelbunden basis. Första steget blir väl att skaffa en ny kamera (eftersom jag anar att kamerasladden är dyrare än vad kameran är att köpa ny… tror iaf det… ska kolla upp det.)

  Mitt första steg är att varje dag jag sminkar skall jag lägga upp en bild, kanske inte alltid en produktlista, men att få med de sminkningarna jag faktiskt är toknöjda med!

  Tack för en bra sammanfattning!

  Kram Din beutybloggerkollega

  Svara
 12. peachgirl
  peachgirl says:

  Stor tumme upp för detta informativa inlägg! Jag insåg väldigt tidigt i mitt eget bloggande att det verkligen inte var så lätt och snabbt som man skulle kunna tro; det var också mycket mer prestationsångest än vad jag hade räknat med. Så jag la ner, men är flitig läsare av beautybloggar av alla slag, har favoritlistor med ca 50 dagliga läsmåsten (oops!) men överst i listan ligger LGB!
  Jag hoppas du aldrig slutar blogga Helena, du är grymt bra!

  Svara
 13. Agnes
  Agnes says:

  Är det så att pressutskicken bara har “kommit av sig själv” när din blogg har växt sig större? Vågade inte tro att jag skulle få den möjligheten, men fick mitt första utskick för ett par dagar sedan och det känns som att det liksom börjar löna sig. All tid jag har lagt ner på bloggen, allt arbete för att få den precis som jag vill. Tycker att detta inlägget är jätte bra och inspirerande! :)

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Ja, för mig har det fungerat så. Min blogg hade redan ett år på nacken när den stora modebloggsexplosionen kom sommaren 2006 och det var först då som pr-byråer började få upp ögonen för att man kan marknadsföra sina produkter via bloggar.
   Eftersom jag redan var etablerad så har jag aldrig behövt “visa att jag finns” eller jobba på att hitta kontakter, det är egentligen först senaste året som jag aktivt har jobbat på att skapa ett kontaktnät. Bloggare som vill etablera sig nu har det mycket svårare såklart.

 14. Johanna
  Johanna says:

  Jättebra inlägg! Och inspirerande, främst till att kommentera – jag tycker att de flesta av oss, inklusive jag själv, är alldeles för dåliga på att ge komplimanger!

  Svara
 15. Tyrannika
  Tyrannika says:

  Ett väldigt bra och inspirerande inlägg! Du är ju faktiskt anledningen att jag själv började beauty-blogga för snart ett år sedan :) Visst skulle det vara kul med en massa gratis-saker men jag har lika roligt utan dem!
  Jag valde att flytta min blogg för snart en månad sedan då jag inte gillade hur funktionen för att skriva och redigera inlägg fungerade på den första. Det har varit en del jobb men mycket lönande för mig! Det blev som en nystart, full av glädje och pepp kan jag nu skriva utan att behöva bråka med sidan om hur inläggen ser ut hela tiden! :) Så det är mitt lilla tips, var inte rädd att ändra, byta, starta om – det kan vara det bästa som hänt dig.
  Kram/Annika

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Vad roligt att höra att man har inspirerat!
   Och helt sant, man behöver byta lite ibland. Jag gillar att designa om för att få lite “ny” känsla för bloggen.

 16. Josephine
  Josephine says:

  Riktigt bra inlägg och väldigt välskrivet! De flesta förstår inte tiden som ligger bakom ett bra inlägg, och utskicken trillar ju inte in automatiskt så fort man har reggat en blogg precis. Anteckningsboken var smart och det ska jag ta del av i framtiden. Tack! :)

  Svara
 17. Purity
  Purity says:

  Superbra inlägg, säger som Tina – nu har jag något att hänvisa till när jag får frågor om ämnet! Speciellt jättebra att du tar upp att bloggandet faktiskt tar mer tid än vad man tror och att man inte automatiskt blir överröst med pressutskick – precis som du så fick jag inte mitt första pressutskick förrän jag hade bloggat i ungefär ett år.

  Jag är en av dom som tycker att kommentarer i stil som “Hej, var med i min tävling på min blogg!” eller “spana in min skönhetsblogg!” är ett otyg och klassar dessa kommentarer som spam, dom ryker direkt ur mitt kommentarsfält. Jag är all in för link love och tycker att det är jättekul att folk länkar till sina egna bloggar och inlägg när det är relevant (och skriver in sin bloggadress när de kommenterar, det är ett jättebra sätt att hitta nya bloggar på) men när någon använder mitt kommentarsfält enbart för att göra reklam för sig själv, utan att ha ens läst inlägget de kommenterar på, då blir jag lite less och jag tycker inte att det är att överreagera att radera sådana kommentarer – andra som vill annonsera på min blogg får betala för annonsplatsen, varför skulle det vara okej att annonsera gratis i mitt kommentarsfält?

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Jag försöker tänka att de är orutinerade helt enkelt, de menar ju inget illa med sina raggningskommentarer. Visst blir det tröttsamt men det är ju privata bloggare och inga företag som vill sko sig, så jag ödslar inte energin :)

 18. The beauty in life
  The beauty in life says:

  Hej! Gillar din blogg! Väldigt inspirerande och detta inlägget var riktigt bra! Jag har börjat skönhetsblogga sen i början av sommaren 2013 men har bloggat “vanligt ” sen 2008. Skönhet är min största passion i livet och då jag testat allt mellan himmel och jord i produktväg när det de kommer till hudvård vill jag inspirera/tipsa mina läsare till produkter som jag tycker är bra /mindre bra . Samt makeup visningar. Jag bloggar mycket brett jag med , men efter ditt tips ska jag börja fokusera på mitt allra största intresse för att bli nischad. Det är verkligen tid och omtanke man får lägga på sina inlägg ! Och det ska man vara väl medveten om som ny bloggare det e ingen dans på rosor! Visst är press utskick kul (kan jag tänka mig) men det är inte vad jag förväntar mej eller bloggar för det är mitt brinnande intresse och att visa andra att man måste inte vara make-up artist för att vara grym på makeup och sminkningen :-) fortsätt som du gör LGB !!

  Svara
 19. Carin
  Carin says:

  Kanonbra inlägg! Skönt med konkreta tips och om hur man drar gränser när det behövs, ger länkkärlek när man vill lyfta någon och samtidigt roligt att du trycker på att det är roligt att ha bloggKOLLEGOR och inte bloggKONKURRENTER. Nyttigt att du lyfter det här med tiden också. Det roliga är att tiden flyger när man har så roligt som det verkligen är när man bloggar, iaf när man verkligen har ett genuint intresse för det. ;)

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] förra veckan publicerade jag inlägget Om bloggandet – hur gör man, hur får man läsare? en lång text som är ett svar på alla de mail jag får från tjejer som vill komma igång med en […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.