en skulle kunnat vara tät, del 2

Ja, det verkar finnas ett intresse för det här, så jag har försökt samla mina tankar och erfarenheter till ett inlägg.

Baserat på en del kommentarer och feedback så känner jag att jag vill börja med att förtydliga vad jag menar med sponsrade inlägg. Sponsrade inlägg är utrymme på bloggen som någon har betalat för. Man kan alltså köpa platsen och arbetet, aldrig mina åsikter. Betalningen sker i reda pengar, inte i form av produkter eller presentkort. En del verkar anse att en blogg är “sponsrad” då man får produkter skickade till sig, så resonerar inte jag. De produkter som skickas till mig är arbetsprover som jag klämmer och känner på, testar, jämför och bedömer. En del av detta arbete resulterar i inlägg och recensioner.

Så, då har alla koll på de förutsättningarna.

Vi börjar med några exempel på tokigheter ur min inkorg:

“Det är faktiskt olagligt att sälja länkar, men om du inte skriver ut att inlägget är sponsrat så är det ju inget du kan åka dit på.”

“Eftersom presentkortet är under 1000kr så behöver man inte betala någon skatt”

“Vårt företag har sin bas i Tyskland, så det är den tyska marknadsföringslagen och inte den svenska som gäller när vi samarbetar med bloggar”

“Du tipsar ju om webshoppar hela tiden, det är ju ingen som kan veta om du inte gör det bara av rent intresse den här gången också. Jag tänker inte berätta för nån ;p ”

“För vår del är det absolut inget måste att inlägget är annonsmärkt, många tycker att det ser så reklamigt fult ut så skriv gärna som vilket inlägg som helst”

“Nej, man måste inte reklammärka blogginlägg, här kan du läsa mer (inklistrade långa paragrafer på engelska(!) utan hänvisning till källa)”

“Vi för över pengarna till ditt Paypal-konto, då syns det inte att du har fått betalt”

Jag blir vansinnig när jag får mail som jag visar delar ur här ovan, i flera fall är det ju rent lur och det är klart som sjutton att det kan vara lätt att tro att det här är rätt och riktigt om avsändaren är någon som arbetar med marknadsföring.

Detta inlägg blir långt men går i korthet ut på att: 1. Har du fått betalt för ett inlägg eller en annons så ska det framgå. 2. All ersättning (även i form av p-kort och produkter) ska du betala skatt för.

Bakgrund: Som jag har sagt tidigare så anser jag inte att det finns en massa köpta illasinnade bloggare som man ska ge sig på, men alla har inte koll på vad som gäller. Jag startade Sveriges första sminkblogg för mer än åtta år sedan, det var innan bloggboomen så jag har varit med under hela resan. Jag har jobbat som redovisningskonsult nästan lika länge och vet hur intäkter ska redovisas och vad som ska beskattas.

God marknadsföringssed och pressetik

Lagtext kan vara svårt att ta till sig och vilka delar av pressetiken gäller egentligen bloggare? Vi behöver inte krångla till det alls, det ska framgå om du har fått betalt för utrymmet. Skriv “detta inlägg är sponsrat av xxx” i början eller slutet av texten, rör det sig om en annons så ska “annons” finnas med i anslutning till bilden. Svårare än så är det inte. Säger företaget som vill marknadsföra sig hos dig att du inte får skriva ut detta, då tackar du nej.

Vad räknas som ersättning som man ska skatta för?

Allt. Det är här det blir lurigt. De flesta inser ju att får man pengar för att skriva något så ska det beskattas. Men om man får ett presentkort att handla för i webshopen man tipsar om då? Eller ett dataspel, ett rouge, ett par jeans, en salongsbehandling eller en resa? Jo, är det så att du får detta under förutsättning att du skriver det där inlägget , ja då är produkterna ersättning för utfört arbete. Marknadsvärdet på det du fått ska du ta upp i din deklaration och skatteverket kommer räkna upp din skatt utifrån detta. Skatt kan man ju inte betala genom att lämna in 30% av den där parfymen man fått i ersättning, så det är smartare att bara ta betalt i reda pengar.

Men hjälp, som bloggare får man ju massa skickat till sig hela tiden? Mammabloggare får bärsjalar och fruktpuré, matbloggare får kastruller och restaurangbesök, modebloggare får jeans och jag, jag får ju smink.

Sitter jag och räknar ut marknadsvärdet på alla läppstift och redovisar detta som ersättning? Nej. Jag tar nämligen aldrig betalt för mitt arbete i form av produkter. Skickar ett märke ut delar av höstens kollektion till mig eller deras senaste hårinpackning så gör man det med en förhoppning om att jag ska skriva om produkterna. Men det finns aldrig någon överenskommelse om detta. Man skickar till mig för påseende, jag skulle tippa att jag nämner 70% av det som kommer på posten i min blogg eller via andra sociala medier. Sen kanske en tredjedel av det får ett uppföljande inlägg i form av swatches eller recension. Ingen är alltså garanterad utrymme på min blogg.

Det är faktiskt så att det kan räcka med att avsändaren räknar med att du skriver för att produkterna ska ses som ersättning. Får du regelbundet produkter av ett märke och alltid har skrivit om det så räknar de säkert med att du gör det även när de skickar nästa gång. Detta gäller även i andra sammanhang, du kanske inte har en blogg själv men hjälper en webshop/site/bloggare med recensioner. Får du något under förutsättning att du levererar något, ja då har du fått ersättning för utfört arbete.  Nu förstår ni hur lurigt det kan bli med gränsdragningar.

Vad jag vill peka på här är att det helt enkelt är osmart att tacka ja till ersättning i annan form än pengar.

Hur många är “köpta” och hur mycket pengar rör det sig om då?

Jag tycker inte att man är köpt för att man inte har 100% koll på vad som gäller, och i mitt tycke är det först och främst de som “köper” som gör fel. Jobbar man med marknadsföring via privata bloggar så ska man vara insatt i regelverket och man ska inte lura i någon att ersättningen är skattefri.

Jag har tackat nej till mycket pengar genom åren, det är förstås enklare för mig som har det yrke jag har och har fått galet mycket knasiga förslag att se vad som är ok och inte. Man kan säkert tycka att några hundralappar hit eller dit inte är något att bråka om, men många bäckar små osv.

Detta är viktigt att ta upp – inte bara för att ni som läsare ska få bättre koll – utan också för att bloggare ska se sitt värde. Jag fick ett “erbjudande” för någon månad sedan där betalningen rörde sig om 60kr(!). När jag ifrågasatte om avsändaren var full så fick jag till svar att “ojdå, jag måste nog tänka på att bara kontakta mindre bloggare i fortsättningen”. Såhär resonerar många, vi gör ett försök, alltid nappar någon.

Prata gärna vidare i kommentarerna, fråga om du undrar något och har du ett rent personligt exempel som du vill bolla så får du gärna maila mig.

23 Kommentarer
 1. Sublim
  Sublim says:

  Mycket bra skrivet, Helena! Jag har själv klurat på vad som gäller i en del fall. Har många gånger fått frågan om hur mycket jag skattar för det jag får testa för bloggens räkning, någon har påstått att “får man saker för mer än X antal kronor/år måste man skatta för dem så se till att du inte åker dit”. Och då gäller det alltså produkter som jag fått för påseende, inte som ersättning. Med andra ord är det nog många olika resonemang och rykten som florerar och då är det ju förträffligt att få saker utredda på ett så här tydligt sätt. Tack för det, bitchen! <3

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Några egentliga beloppsgränser finns inte vad jag förstått men inofficiellt så har jag hört 200kr nämnas. Men grundfrågan är alltså om produkterna ska ses som ersättning eller inte. Man gör sig alltså själv en tjänst genom att vara tydlig med hur man ser på pressprover, och rent praktiskt visa på det genom att faktiskt inte skriva om allt osv.

 2. Lisa
  Lisa says:

  Vill bara göra ett tillägg till det som Sublim och du tog upp om påseende; det gäller ju även att ha det i det finstilta på bloggen. Om man har ordat något som “Allt som skickas redovisas/Inget är ointressant utan allt nämns på bloggen” för att man kanske är ny på området, vill ligga bättre till hos PRfolk eller bara vill visa att man inte är gamig, så sätter man sig i situationen där det inte längre är för påseende.

  Svara
 3. Lisa
  Lisa says:

  Och förresten, jag vet att jag är en av de som hellre gör inget än fuskar, men en viss kryssning som många skönhetsbloggar återkommande åker på där de helt plötsligt börjar göra inlägg om färjelinjen, kaptenen, olika hytter och vilka sorters resor man kan göra, det luktar lite skumt. När folk nämner saker som inte känns relevant, då börjar jag tyvärr undra.

  Eh, förresten, visste du att sänglakan på Hanssons tyger just nu bara kostar 99:-? Finns i sex olika färger varav 5 är tvättäkta. Detta är inget reklaminlägg jag är bara oerhört intresserad av lakan just nu.

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Tänker du på Daisyresorna nu så har jag själv varit på två och följt de övriga via bloggarna som varit med. Jag tycker att det har framgått att det rört sig om en bloggresa och varit tydligt vilka som företag som gjort resan möjlig.

 4. Jenny
  Jenny says:

  Tycker det är jättebra du skriver om sådant här, tror inte många av de unga bloggarna har kunskap om vad som gäller alls. Sen misstänker jag att många nog ändå struntar i det även när de får veta, speciellt unga som fortfarande kanske går i gymnasiet och har mycket begränsad ekonomi och redan en hundring eller två gör stor skillnad i plånbok och man inte riktigt än lärt sig sambanden med att betala skatt och samhällstrygghet. Obs försöker inte säga det gäller alla eller som pik till unga bloggare, men så länge sedan jag själv och mina kompisar var i den åldern är det inte och jag kommer ihåg hur man tänkte även om det inte fanns bloggar då. Finns säkerligen gott om “vuxna och mogna” som fuskar helt medvetet, finns alltför många som inte är så samvetsgranna när det kommer till att följa lagar och gärna fuskar med både skatt och bidrag.

  Lite nyfiken hur det fungerar med de företag som till exempel du har affilliate samarbete med, att intäkterna från click på länkarna är skattepliktig känns ju ganska naturligt. Men hur fungerar det med produkter de skickar? Är det fortfarande då ett påseende förhållande eller är det då underförstått att du ska skriva om de produkter de skickar och värdet för dessa ska beskattas?

  Och så lite mer “låg” skvallrig fråga; Ser du ofta bloggar som genomgående uppenbarligen hakat på de skumma erbjudandena du tackat nej till? :P Är det svårt att bita sig i tungan och inte säga något då?

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Jag skattar för affiliateintäkterna på samma sätt som för intäkter då någon annonserar här eller om jag skriver på uppdrag för någon site. Eftersom jag är knuten till ett nätverk så är det själva nätverket jag fakturerar, inte eleven, TBS etc för sig.
   Jag har inga överenskommelser med någon, utan alla produkter skickas till mig under samma förutsättningar.
   På skvallerfrågan får jag väl svara att jo, det händer :)

  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Och när det gäller ungdomarna så är det förstås också viktigt att poängtera att man ju kan tjäna en del pengar innan det är dags att betala skatt, runt 18.000kr tror jag.

 5. Skatan
  Skatan says:

  Jättespännande inlägg! En funderar ju en hel del ibland likt Lisas kommentar.
  Jag har en fråga jag funderat på ett slag… har ingen egen blogg men jag är lite nyfiken på hur det egentligen funkar.
  När du som bloggare får produkter och hela (eller stora delar av) kollektioner skickade till dig för “påseende”, vad händer om du struntar i att skriva om produkterna? Du kanske tyckte hela kollektionen sög eller gav bort det till en kompis för att det var fel färg eller vad sjutton som helst ;) Kan företaget kräva dig på något då eller får de “skylla sig själva”? Eller händer ingenting alls förutom att de eventuellt slutar skicka grejer till dig… (och du får “skylla dig själv”) Eller har du alltid blivit tillfrågad innan om du är intresserad av produkten? (alltså att få den skickad för påseende och utan garanti för vad du ska skriva om den)

  Tack för att du skiriver om detta! :)

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Jag har fått en del påtryckningar under åren, både när jag inte har skrivit och då jag har skrivit en negativ recension. Det är inte lika vanligt nu som för två, tre år sen, men det händer fortfarande. Det är smällar man får ta, ibland blir jag bortplockad från utskickslistor och det är förstås trist men inget jag grämer mig över.

 6. Skincare by Malin R
  Skincare by Malin R says:

  TACK Helena för att du skriver om detta! Jag har av princip bara tagit emot produkter för påseende, eftersom det faktiskt är det enklaste för mig som bloggare. Infon är viktig för både oss bloggare, uppenbarligen vet inte alla var gränserna går, men även för våra läsare. Jag blir uppriktigt ledsen och irriterad när inlägg upplevs som “sponsrade” eller “köpta”.

  Svara
 7. Maria
  Maria says:

  Känns faktiskt skönt att veta att man kan maila dig om man är orolig, ännu har jag inte haft någon som hört av sig till mig och verkat skum, men man vet ju aldrig.

  Svara
 8. Tina (Beleza)
  Tina (Beleza) says:

  Sjukt bra och tydligt förklarat. Jag hade lyckligtvis koll på det mesta innan men det var ändå ett par detaljer som jag tycker känns mycket klarare nu.
  Blir fruktansvärt provocerad av de exempel på svar du fått av (tydligt oseriösa) företag. Själv struntar jag ju bara i att svara på såna erbjudanden och nu vet jag att jag kan fortsätta göra det. Stort tack för att du delar med dig. <3

  Svara
 9. PixiJasmine
  PixiJasmine says:

  Jag också måste kommentera med ett TACK – tydligt skrivit & förklarat! – Jag har ju marknadsföring i bakgrund så allt detta är ju inte ny för min del men självklart det var detaljer hit o dit som jag fått svar på så det uppskattas verkligen! Det är en fråga/diskussion som är alltid oerhört viktigt att ta upp. :)

  Svara
 10. Sandra
  Sandra says:

  Folk i allmänhet, och en del PR-folk i synnerhet, anser att vi inom smink/mode-branchen skall buga och bocka för pressproverna som skickas ut till oss. Varför är det egentligen så? Jo, för att vi är kvinnor, och vi är mestadels unga sådana.
  Ingen ifrågasätter varför en musikrecensent får skivor skickade till sig.
  Ingen förutsätter att teaterrecensenten skall bli så lycklig av en biljett att hen rosar en pjäs som är urusel.
  Ingen gnäller på att spelrecensenten får nya spel långt innan alla andra – trots att hen inte skriver ett ord om just det spelet…

  Och framförallt – Om någon skulle säga till dessa yrkesmän att “här har du bilder, det räcker väl?” eller “om du inte tycker om den så kan du ju skippa att recensera den ;)” så skulle de hånskratta kallt, och aldrig mer ta varken varumärket eller PR-människan seriöst.

  Jag sitter med ena foten i make up-branchen och den andra i musikbranchen, och det är en jäkla skillnad på folks attityd mot att jag får smink hemskickat vs. att jag går på konserter, får skivor, hänger på festivaler etc. Det sistnämnda är det nämligen inte en själ som bryr sig i! Men ett läppstift och jag är en “sell out som bara är ute efter gratisgrejjer”. Wait what?

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Jag är inte sponsrad av någon! Ordet sponsrad innebär att någon får betalt för att marknadsföra en produkt/ett varumärke. I bloggsamanhang ungefär detsamma som ett annonsinlägg. Tyvärr utnyttjas många bloggare av fulföretag att såna inlägg är helt okej men strider i själva verket marknadsföringslagen och vissa fall även mot skatteverkets regler. Har du fått betalt (i pengar eller presentkort eller tom produkterna i sig) och i utbyte bloggat om det ska du även skatta på det. Läs mer om vad som gäller i LipglossBitch inlägg. […]

 2. […] vad gäller sponsrade blogginlägg, ersättning och pressutskick till bloggare. Läs dem här och här. Jag rabblar vidare om hur jag tänker, men glöm inte att läsa Helenas […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.