Torr hud? Här kommer mina bästa tips!

 

Torr om kroppen? När min psoriasis går i skov så önskar jag ofta att jag kunde kliva ur mitt skinn. Men även då jag är kry så blir jag väldigt torr så snart det börjar bli kallare ute.

Ja, ni vet säkert hur det är, det stramar, spänner och kliar. Dammar ibland rent av. Hudkostymen känns minst en storlek för liten.

torr hud

 

Hur råder man bot på torr hud? Här kommer mina bästa tips!

– Hoppa över någon dusch ibland. Stå inte för länge och duscha inte för varmt. Min hud mår mycket bättre när jag faktiskt tänker till och planerar lite för hur mycket uttorkande vatten jag faktiskt behöver ”utsätta” huden för.

– Skrubba. Smörj är förstås inte helt bortkastat på döda hudceller, det blir ju tillfälligt mjukare åtminstone. Men regelbunden exfoliering gör att efterföljande kräm får chansen att göra nytta på längre sikt. Kroppen tål mer än ansiktet, men riv för den skull inte på allt för bra om din hud är irriterad eller smärtar. Jag föredrar saltskrubber, men har jag en irritation i huden så får det räcka med handduken.

 

torr hud

Är du lite pysslig av dig så vevar du nog snabbt ihop en bytta saltskrubb av vad du har hemma, här finns en guide. Själv går jag till Kicks.

 

– Byt ut din lättskummande duschkräm mot en go duscholja. De oparfymerade kan vara lite väl trista om man uppskattar sin stund i duschen, men det finns flera lätt doftsatta som är rent njut. L’Occitanes Shower Oil är en modern klassiker och Apolivas är ett fantastiskt budgetkap!

– Smörj dig medan du fortfarande är lite våt efter duschen. Det är frestande att välja en lätt kroppslotion som går in snabbt när man måste iväg på morgonen. Men sen går man där och dammar igen någon timme senare.

En rikare kräm är värd några minuter extra, välj en som känns riktigt lyxig/skön/doftar gott så blir det trevligare. Har jag bråttom så tar jag gärna en olja i sprayform från hyllan, men att ta sig tid att massera in en närande kräm ordentligt ger absolut bäst resultat. Köp något med karbamid i på apoteket om du är riktigt fnastorr, det luckrar skonsamt upp. Jag kör med Canoderm på pumpflaska, totalt olyxigt men det funkar!

 

– Ät mer fett. Jag vet, det är vanskligt att hänvisa till kosten. Googlar man (nej, gör inte det) så kan man få intrycket av att precis allt kan lösas om man bara utesluter det här eller det där. Jag vill inte bidra till det utan tänk ”addera” här. Min hud blir mycket smidigare när jag ökar mitt intag av avokado, nötter, kokosolja (bättre i magen än på huden!) och fet fisk.

*****

Vad har du för bra tips för att motverka och lindra torr hud nu när det blir kallare? Gillar du den här typen av inlägg? Let me know!

 

9 Kommentarer
 1. Lovisa
  Lovisa says:

  Jag gillar absolut sådana här inlägg! Jag är atopiker och är därför torr på kroppen nästan jämt. Jag har ändå en tendens att slarva med smörjandet och då har senaste tidens räddning varit in-shower bodylotion. Inte det mest återfuktande man kan hitta men bra mycket bättre än ingenting!

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Jag hade så höga förväntningar på den grejen, men det passar mig inte alls. Måste ju vara suveränt för dem det funkar för!

 2. Maria
  Maria says:

  Tack för ett bra inlägg om hudvård. Gillas skarpt! :-)

  Just Canoderm blir för mycket för min hud så jag brukar köra Propyless som är mer en lotion med bra resultat. Fast nu blir inte jag jättetorr. Varvar med oljor, body butters och lotions med dofter ibland bara för att jag älskar det men under höst vinter är jag mer försiktig då min hud blir känsligare.

  Att få i sig oljor i maten är jätteviktigt, el ta en sked om man känner för det. Gjort stor skillnad för mig.
  Tidigare åt jag Eye-Q för att få bukt på min rosacea (kombination med jättenattljusolja, omega) vilket fungerade bra. Lite för dyrt bara och man kommer långt med att addera till maten.

  Svara
 3. Lisa
  Lisa says:

  Apropå psoriasisen: jag har haft lindrig psoriasis halva livet, är drygt 40 nu, och har fått helt sjukt (!) fina resultat av en dansk saltkräm som heter Læsø. På armar, ben och armbågar är det helt borta och min hårbotten är nästan läkt. Mer effektivt än all kortison och Daivobet jag nånsin använt plus helt utan biverkan, förutom svedan vid appliceringen. Jag bor i Malmö så åker över och köper i Danmark med jämna mellanrum men man kanske kan beställa. Finns som både bodylotion och gelé. Den i kombination med en vanlig oparfymerad apotekskräm med tio procent karbamid har jag fått bättre hud än jag haft på åratal. Du kanske redan har koll men ville tipsa ändå. (Har btw testat Kimovis saltprodukter också men fick ingen förbättring alls av den, så det här är nåt helt annat – iallafall för mig :))

  Svara
  • LipGloss Bitch
   LipGloss Bitch says:

   Ja, har också testat :) rätt många år sen sist men det funkade bra som jag minns det. Kimovi svarar min hud bra på också, men som det mesta för mig så går det bra en period sen behöver jag byta. Kommer tyvärr inte ifrån regelbundna kortisonkurer dock.

 4. Skincares
  Skincares says:

  Jag kör också med fett inifrån samt att dricka mycket vatten. Dessutom tycker jag det gör stor skillnad på min hud om jag äter omega 3 varje dag. Skrev nyss ett inlägg om vilka andra kosttillskott som jag tar för min hy.

  När det är riktigt kristorrt kör jag med Locobase repair på kroppen ovanpå Apotekets miniderm. Psoriasis

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.