Dubbel rengöring, när och varför

Jag vill prata lite om dubbel rengöring igen. Varför ska vi tvätta ansiktet två gånger nu plötsligt? Är det egentligen inte bara branschen som skapat ett behov för att hiva in mer pengar? Ja, jo, visst kan man ha invändningar som denna mot trender. Det sägs ju att det var mjölkfrämjandet som såg till att vi började dricka latte.

Men jag vill hävda att detta med dubbelrengöring inte alls är någon ny företeelse. Vi har bara ett begrepp för det nu, och pratar hudvård mycket mer. Sen har vi fler valmöjligheter bland produkterna förstås, det skall icke förnekas.

Ansiktsservetter och micellära vatten är ex på steg 1 i rengöringsrutinen. Passar särskilt om man bara mejkat ögon/läppar eller inte gillar en oljig känslan kring ögonen.

Om vi tar mig som exempel så har vi ett tidsperspektiv på åtminstone 25 år. Tidigt 90-tal använde jag removers på bomullstuss – eller förindränkta wipes – till både ögonmakeupen och pigmentrika läppstift, innan jag körde runt nåt välskummande i ansiktet. På den tiden använde man också ansiktsvatten/toners för att ”få bort de sista resterna” av makeupen, som det alltid stod på baksidan av flaskan.

Två steg redan då alltså. Idag tvättar vi oss ordentligt istället och använder vi toners så gör vi det för att exfoliera eller återfukta.

För en sisådär tio år sen var Dermalogicas PreCleanse hetare än hett, där någonstans tror jag att vi landar om vi försöker hitta den punkt då en bredare skara hudvårdsintresserade tog till sig det här med att fett löser fett.

Fett löser fett, oljor och balms är bra alternativ som steg 1 om man har foundation, solskydd eller vattenfast makeup att tvätta av.

Så, även om också jag ser poänger med att vilja dra ner på sin konsumtion, så kan jag tycka att det är lite orättvist att slå ner på just dubbelrengöringen som något onödigt eller ett plötsligt skapat behov som vi nu luras på.

När, hur och varför?

Generellt kan man säga att rengöring i två steg är för kvällen. Du börjar med att lösa upp sminket och tvätta bort det. Steg två är sen att rengöra huden.

Har man inte sminkat sig (eller använt solskydd t ex) så räcker det förstås med en omgång.

Dubbel rengöring behöver inte betyda dubbelt så många produkter i badrumsskåpet!

Har du en ”traditionell” rengöring som biter på sminket så går det förstås bra att använda den i båda stegen. Och har du en torrare hudtyp så kan en oljebaserad steg 1 passa bra att använda som rengöringen i steg 2 också.

Men upplever du att det krävs en skarpare rengöring till kvällen så är det lite onödigt att utsätta huden för den på morgnarna t ex. Då kan det vara läge att istället hitta sig en produkt som specifikt är till för att lösa upp fett, smuts och färgpigment.

 

 

2 Kommentarer
    • LipGloss Bitch
      LipGloss Bitch says:

      Ja, visst har man det? Blir så förvånad att man kan hänga upp sig på just detta som nåt konsumtionshetsande faktiskt :)

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.